De kracht van een target

Vera en Renske
  | 
23 juli 2023

Waarom een target in plaats van een touw?

In deze blog nemen we je mee waarom wij bewust kiezen voor een target (en geen touw!), wanneer we lichaamsbewustzijn trainen!🌟

🎯 Target
Door met een target te werken maakt het paard bewuste keuzes tijdens de oefeningen. De target biedt richting maar laat de weg naar het doel aan het paard zelf. Zo leert het paard zelf na te denken, te puzzelen en te ontdekken.

🐴 Touw
Soms is het gebruik van een touw toch praktisch noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer het paard niet los mag lopen in de bak. Ook zetten we het touw (in het begin) weleens in als extra steun voor (hele) onzekere paarden. Als we het touw gebruiken, zetten we óók altijd een target in!

Waar je goed op moet letten: grijp niet automatisch naar het touw als het ingewikkeld wordt (of het paard er te lang over doet, volgens jou 😉 ). Als je aan het touw ‘trekt’, beweegt het paard om aan de vraag via het touw te voldoen, maar ga je sneller over grenzen heen en blijft er weinig denkwerk voor het paard over.

Bekijk hieronder de video’s

In de twee video’s die je hieronder kunt bekijken wordt er in de eerste video gewerkt met een touw binnen het mikado en in de tweede video zonder touw maar met een target. Wat zijn dingen die jou opvallen?

Verschillen tussen target en touw

We zien dat het werken met positieve bekrachtiging (het gebruik van een target) grote voordelen heeft tijdens het lichaamsbewustzijn trainen. Waar het werken met een touw vrijwel altijd vanuit negatieve bekrachtiging gebeurt, biedt de target je de mogelijkheid om het paard op een positieve manier te leren puzzelen met zijn lijf.

De keuze tussen target en touw hangt dus af van verschillende factoren maar in principe trainen we Creatief Lichaamsbewustzijn (CLT) waar kan zonder halster en touw.

Herken je dingen als:

– Spanning hebben en/of vasthouden

– Onhandigheid

– Struikelig zijn

– Impulsief reageren

– Slecht geaard zijn

– Onzeker zijn

Het zou goed kunnen dat jouw paard zijn/haar eigen lijf (nog) niet goed genoeg kent en erop kan vertrouwen. En dat terwijl dit ‘oervertrouwen’ super belangrijk is voor jouw paard!

Ook je paard handig, soepel en zelfbewust maken?

Werk aan rust, vertrouwen en levenslust met onze online training over Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen (CLT)! Ook live begeleiding mogelijk!

Na het volgen van de online training:

🌟 Gaat jouw paard zijn/haar lijf steeds beter kennen en vertrouwen: minder stress, onhandig- en onzekerheid. Meer: plezier, vertrouwen, rust en zelfbewustzijn!

🌟 Vindt jouw paard het leuk om samen aan de slag te gaan (de meeste paarden waarmee we CLT doen, beginnen vaak zelf al wanneer we de spullen klaarleggen)

🌟 Kun je vol inspiratie aan de slag met je paard met tal van oefeningen. Je krijgt er een gedrukt boekje bij met alle oefeningen!

🌟 Weet jij waarom het zo belangrijk is om lichaamsbewustzijn te trainen op een creatieve manier.

🌟 Heb jij kennis over onder andere leervermogen, denktempo en beloningsgericht trainen.

Geef een reactie

0 Reacties op "De kracht van een target"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 KuddeWerk - Powered by Maatos