Trailerladen (oefenen)

Vera
  | 
14 november 2023

Trailerladen is voor een paard zo onnatuurlijk als maar kan. De smalle ruimte, dichte wanden, laag plafond, opgesloten en dan óók nog rijden. Dat is álles wat een paard van nature onprettig vindt, help! Hoe kun je trailerladen op een fijne manier oefenen door gebruik te maken van Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen?

Overal vliegen de methodes, tips en trainers je om de oren als het gaat om trailerladen. Het oefenen kan op zóveel verschillende manieren dat je vanzelf door de bomen het bos niet meer ziet. Want niet alle methodes lijken even paardvriendelijk en de insteek is vaak best verschillend. Wat past nou bij jóúw paard?

Een stapje verder

Op zoek naar tips en hulp bij trailerladen is een veelgehoorde term ‘stressvrij trailerladen’. Dat is natuurlijk wat je graag wilt: geen stress en geen paniek! Maar wat nou als je nog een stapje verder wilt gaan? Niet alleen (zo) stressvrij (mogelijk) trailerladen, maar juist ook MET PLEZIER trailerladen…

Het maakt namelijk nogal veel verschil of je je paard iets moeilijks en spannends op een rustige manier kunt laten doen, of dat hij er echt ZIN in heeft!

Hoe mooi zou het zijn als de ogen van je paard beginnen te glimmen zodra de trailer in beeld komt? Dat hij vrolijk wordt zodra de klep open gaat en hij dolgraag naar binnen wil… Zou dat niet de allerbeste basis zijn voor een veilige rit in dat gekke onnatuurlijke doosje op wielen?

Zelfvertrouwen

Onmogelijk? Nee hoor, dat is heel goed mogelijk én zelfs niet eens zo moeilijk. Als je begint bij de basis: een paard dat zich veilig voelt in z’n eigen lijf en heeft geleerd dit te ontwikkelen vanuit intrinsieke motivatie en positieve bekrachtiging. 

Dus: wanneer je paard super handig en vertrouwd is met zijn eigen lijf (wat de meeste paarden niet zijn!), voelt hij zich als prooidier diep van binnen rustig en veilig. Hij weet dat hij op zichzelf kan vertrouwen als de situatie daarom vraagt en dat hij capabel is. Daardoor maakt hij zich niet constant zorgen over zijn veiligheid. Meer lichaamsbewustzijn = meer zelfvertrouwen = meer rust!

Geen pressure & release

Belangrijk is dat we daarbij zo min mogelijk (liefst geen) gebruik maken van pressure en release. De techniek waarbij je druk zet op je paard (bijvoorbeeld op het halstertouw) en de druk pas loslaat als je paard een stap naar voren zet, zorgt helaas juist voor minder vertrouwen en veiligheid. 

Je paard stapt dan de trailer in omdat dat moet (en hij anders ongemak of zelfs pijn ervaart -> touwhalster), niet omdat hij zelf het initiatief neemt en zín heeft om de trailer in te stappen. Dat is een GROOT verschil.

Het werken vanuit positieve bekrachtiging (R+) tijdens het trailerladen is daarom in onze ogen een absolute must!

Hoe werkt dit?

Kortom, de basis voor trailerladen met plezier is:

1) Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen (CLT) voor een handig, rustig, vrolijk en initiatiefrijk paard met een positieve mindset. Je paard wil graag nieuwe dingen proberen en weet goed raad met allerlei materialen (zonder druk!).

2) De basisoefeningen uit de CLT verder toespitsen op de onderdelen van de trailer, zoals (het principe van) de klep, de wanden en het krappe manoeuvreren. Leg je paard alle onderdelen uit zodat hij straks zelfstandig kan laden!

3) Naar de trailer! Maak de ‘tunnel’ van de trailer onderdeel van je CLT training, net als de andere materialen die je hierbij gebruikt. Geen trailertraining maar een trailerfeestje! Oefen totdat je paard zelfstandig in en uit de OPEN trailer wandelt (zonder druk!).

4) Het sluiten van de stang, klep en het rijden zelf is altijd maatwerk. De basis hiervan train je buiten de trailer met behulp van neus-, body- en stationary targets, zodat je paard begrijpt wat er gebeurt in plaats van simpelweg moet accepteren dat hij geen kant meer op kan! Je vertaalt wat je paard geleerd heeft nu van de open trailer naar de DICHTE trailer.

5) Happy trails!

Conclusie

Trailerladen gaat van nature tegen het instinct van je paard in. Dat geldt voor ieder paard. Het is dus altijd en voor ieder paard zinvol om hiermee te oefenen, ook als je (nog) weinig problemen in de trailer ondervindt.  

Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen (CLT) helpt je om nét dat stapje verder te zetten en van het trailertrainen een trailerfeestje te maken.

Het leukste is dat je hier niet alleen plezier van hebt bij het trailerladen, maar ook in alle andere dagelijkse situaties met je paard! 

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

1 Reacties op "Trailerladen (oefenen)"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 KuddeWerk - Powered by Maatos