Trainen met een blessure 

Vera
  | 
14 november 2023

Vroeg of laat loop je er tegenaan als paardeneigenaar: je paard heeft een blessure. Hij zit wat minder goed in z’n vel of krijgt ouderdomsklachten. Hierdoor kun je misschien tijdelijk of permanent niet rijden en moet je je training aanpassen. Dat is jammer en vaak ook een beetje saai. Natuurlijk ga je geen dingen doen die je paard pijn kunnen doen of die een blessure verergeren. Maar hoe kun je wel trainen met een blessure?

Wist je dat er vaak veel meer leuke dingen mogelijk zijn dan je misschien denkt? Gebruik deze tijd om eens iets heel anders met je paard te doen. 

First things first

Veel blessures en klachten zoals artrose ontstaan doordat paarden hun lichaam niet optimaal gebruiken. Daardoor overbelasten ze zichzelf of slijt je paard sneller door compensatie. Dat kan heel goed te maken hebben met de training of met de huisvesting. Maar ook een gebrek aan lichaamsbewustzijn (proprioceptie) kan de oorzaak zijn van blessures en fysieke problemen. 

Een paard dat perfecte beheersing heeft over zijn eigen lijf en zijn lijf volledig bewoont, zal op tijd in de gaten hebben waar zijn grenzen liggen. Een paar zal daar niet overheen gaan (mits jij naar hem luistert natuurlijk). Ook komt een super lichaamsbewust paard veel minder snel in de problemen door een misrekening of glijer in de wei, struikelen of andere ongelukjes die uit onhandigheid ontstaan. 

Dat is logisch: hoe meer je in contact staat met je lijf, hoe beheerster en veiliger je je beweegt.

Er is dus een reële kans dat de klachten of blessure van je paard direct of indirect zijn oorsprong vindt in een gebrek aan lichaamsbewustzijn. Omdat een gebrek aan lichaamsbewustzijn ook zorgt voor meer stress, loopt je paard dubbel risico. 

Alle reden dus om (nu je toch even stilstaat in je training) dat lichaamsbewustzijn een boost te geven!

Maak het leuk!
Trainen met een blessure, hoe maak je dat leuk? Er is bewezen dat het leren en ontwikkelen van nieuwe dingen veel sneller gaat als dat leren super leuk is, vanuit nieuwsgierigheid en aanmoediging gebeurt en als de bevestiging positief is. Ook bespoedigt plezier en ontspanning het herstel en genezing (en stress is echt funest voor herstel). 

Daarbij is het natuurlijk ook voor ons een stuk leuker als je paard blij en vrolijk wordt van je training! 

Word creatief!

Ideaal zou dus zijn: een rustige, creatieve combinatie van lichaamsbewustzijn (proprioceptie) training en positieve bekrachtiging (R+). Dat is waar Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen (CLT) om de hoek komt kijken! In deze training leer je fijne, laagdrempelige oefeningen die je samen met je paard kunt doen, waarmee je hem helpt om rustiger, handiger, subtieler en vrolijker te worden! 

Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen is een super leuke manier om bezig te zijn met je paard en tegelijk echt iets nuttigs te doen. Uiteraard zonder dat je op fysiek vlak je paard overvraagt. Er zijn zelfs oefeningen bij die je desnoods in de box kunt doen als boxrust tijdelijk echt de enige oplossing is voor je paard. 

Hoe leuk zou het zijn als de noodzakelijke rust of het noodzakelijk afbouwen van je gewone training, er uiteindelijk voor zorgt dat je een blijer, rustiger en handiger paard hebt! Kortom, gebruik deze tijd om eens iets heel anders met je paard te doen. 

Rust roest

Heeft je paard artrose of is er een andere reden dat je blijvend rustiger aan moet doen en/of niet meer kunt rijden? Natuurlijk kun je je paard lekker op de wei zetten en ‘met pensioen’ sturen. Toch is dat op sommige vlakken minder fijn voor je paard dan je zou denken. 

Een paard op een gangbare, vlakke weide of paddock zal weinig mogelijkheden hebben om zijn lichaam op diverse manieren te gebruiken. Dat betekent dat de eenzijdige beweging of het bewegen in compensatiepatronen, de slijtage en stijfheid versterkt. 

Wanneer je paard met verminderd lichaamsbewustzijn op de wei staat en niet wordt geholpen of uitgedaagd zijn lichaam goed te gebruiken, is de kans groot dat hij alsnog ongemak of pijn gaat ervaren. Hij hoeft dan weliswaar niet meer voor jou te presteren. Maar hij moet wel zijn dagen slijten met een lijf wat niet fijn voelt. 

Genoeg redenen om met je oude(re) of gepensioneerde paard regelmatig Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen (CLT) oefeningen te doen! Met deze training tijdens een blessure houd je hem lichamelijk én geestelijk soepel, relaxt, vrolijk en nieuwsgierig. Dat is fijn oud worden!

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Trainen met een blessure "

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 KuddeWerk - Powered by Maatos