In deze blog vertellen we je welke 6 beperkende overtuigingen wij het meest horen! (En zelf ook hadden!)
🍪 Ben je terughoudend als het gaat om werken met voerbeloningen omdat je je zorgen maakt over schooierige paarden, voerstress of dat je paard het alleen voor het voer doet? Dat hiermee jullie communicatie niet meer gelijkwaardig is?
We begrijpen je helemaal! Ook wij hadden jarenlang dezelfde gedachten en overtuigingen vanuit onze opleidingen.
Maar toen begon ons iets op te vallen bij onze paarden en die van klanten. Het echte plezier, een knisperend levensvuur 🔥 en de oprechte ZIN om dingen samen te doen ontbraken.
Daarom zijn we gaan experimenteren en ontdekten we een hele nieuwe wereld door te werken met positieve bekrachtiging! 🌈💡
#1 “Ik wil dat hij het voor mij doet, niet voor het eten”
Oei, confronterend. Dit is een overtuiging die wij zeker zelf ook hebben gehad! En vroeger zelfs hebben uitgedragen naar anderen.. Namelijk het idee dat trainen met voedselbeloningen eigenlijk niet ‘echt’ trainen is, omdat het paard het voor het voedsel zou doen (en niet voor mij).
Dat werken met voedsel je paard 10x gemotiveerder maakt zagen wij toen niet als een voordeel, maar gek genoeg als een nadeel. We voelden ons op een vreemde manier bijna ‘gepasseerd’. Alsof door het introduceren van voedsel in de training het hek van de dam zou zijn. Het paard zou nooit meer iets ‘voor ons’ willen doen, en alleen nog maar voor voedsel willen werken. Dat deed pijn!
Inmiddels hebben we veel ervaring met werken met voedselbeloningen, met heel veel verschillende paarden. We kunnen nu gelukkig zeggen dat het voer alleen iets extra’s toevoegt aan de training, maar niet de vervanging is van onze relatie met het paard. De paarden werken nog steeds super graag met ons (nog liever!), maar dat hangt niet van het voedsel af. Het voedsel gaat ons niet voorbij op de liefdes ladder 😉
We kunnen zo trainen dat het paard (ondanks de aanwezigheid van het voedsel) nog steeds gewoon rustig bij zichzelf blijft, en ook nog steeds ‘nee’ zegt als hij iets niet wil of kan. Dat het paard alles voor het eten doet blijkt dus gelukkig niet waar te zijn!
#2 “Moet ik dan altijd met voer blijven werken?!”
Voedselbeloningen: als je er eenmaal aan begint, dan hang je! Of niet?
Wij maken bewust duidelijk onderscheid tussen momenten dat we wél met voer werken (en het dus ook bij ons hebben), en momenten dat er géén sprake is van voerbeloningen (en we het dus ook niet bij ons hebben). In de training helpen we je om op een hele voorspelbare, duidelijke manier om te gaan met je beloningsvoedsel. Dat betekent dat je paard al goed gewend raakt aan je routines rondom voer. Hij weet precies wat hij kan verwachten.
De specifieke oefeningen van de CLT training doe je altijd met voedselbeloningen. Het zou wat zijn, als je voor de ene dag op je werk wél betaald krijgt, en voor de andere dag niets!
Echter, als je verder komt in de oefeningen wordt de tijd tussen de beloningsmomenten steeds iets langer en ga je steeds wat meer van je paard vragen. De manier van belonen verandert in de loop van de tijd dus wel een beetje.
Wij zijn zelf langzaam in het werken met voedsel gerold. We zijn het in steeds meer situaties succesvol gaan inzetten en dat heeft ons (en onze paarden) enorm vooruit geholpen. Het is een persoonlijke keuze welke situaties je op welke manier wilt trainen. We voorspellen wel dat het werken met R+ je waarschijnlijk veel gaat brengen, dus vermoedelijk wil je er niet meer mee stoppen! 😉
#3 “Mijn paard is te dik”
Niet nóg meer eten in mijn paard wat op dieet moet! Hij wordt al dik van de lucht!
Gek genoeg heeft het normaliseren van voedsel (en dus de stress eraf halen) op de meeste paarden juist een positief effect in termen van vreetzakkerigheid. Veel easykeepers doen aan stress-eten, en door de stress rondom voedsel bij je paard weg te nemen ontspant het paard vaak in het algemeen rondom voedsel (dus ook als jij er niet bij bent).
Misschien gaan wij een beetje anders om met voedselbeloningen dan andere trainers. Wij gebruiken namelijk geen snoep als voedselbeloning. Geen suikerbommetjes, geen brok. Wij gebruiken het liefst ruwvoer als beloningsvoer. Soms zelfs gewoon hooi!, of iets wat gelijk staat aan hooi. De ruwe timothee die we vaak adviseren om te gebruiken bevat met 3,5% een stuk minder suiker dan het hooi wat je paard de hele dag eet! 😉
Herken je dat de paarden die moeten afvallen, vaak juist niet zoveel van bewegen houden? Het kan best een uitdaging zijn om je paard in beweging te krijgen zonder dat het elke keer een vervelende ervaring wordt met veel ‘moeten’. Positieve bekrachtiging (en voedselbeloningen) is een zeer krachtig instrument om ook deze paarden met plezier in beweging te krijgen!
Kortom, ook voor easykeepers en paarden met overgewicht is het werken met voedsel écht goed mogelijk, zonder dat ze daarvan dikker worden of het je dieet in de war schopt. Het kan juist bijdragen aan het proces van afvallen!
#4 “Mijn paard wordt opdringerig van eten”
Zo’n paard wat de hele dag loopt te bedelen om snoep, bijterig wordt en constant in je zakken staat te zoeken. Dát wil ik niet!
Wees gerust, dat willen wij ook niet :-). Werken met voerbeloningen is een vak apart. Helaas kleeft er soms een beeld aan van meisjes met grote roze suikersnoepjes en een heel opdringerige, boze, schooierige pony er achteraan die het meisje er bijna bij opvreet… omdat ze hem ‘kunstjes’ wilde leren.
Dát, lieve mensen, is ab-so-luut niet wat werken met voedsel zou moeten zijn 🙂
Als je op de juiste manier traint met voedsel (en niet onbelangrijk: met het juiste laagwaardige voedsel), worden paarden juist niet opdringerig of fel maar juist ontspannen gefocust. Schooien creëer je helemaal zelf, en dat is niet nodig en ook niet wenselijk. In de CLT training besteden we zeer ruim aandacht aan dit onderwerp en helpen we je om het werken met voedsel op een goede, ontspannen manier te starten!
#5 “Dit is wel héél makkelijk snoep verdienen”
Ja, lekker hè 😉 We bevestigen heel bewust kleine stapjes en belonen in het begin vaak en veel. Het effect is dat we werken met ontspannen paarden die geen last hebben van voerstress of voernijd, en die kunnen denken in kleine (bewuste!) stapjes.
Makkelijk verdienen is heerlijk! Er is geen reden om het je paard onnodig moeilijk te maken of om hem te manipuleren door heel weinig te belonen. Door royaal te zijn met voedsel én frequentie van belonen, blijven we ‘onder de radar’ van de stress systemen van je paard. Wel zo fijn als je je paard graag op een effectieve manier nieuwe dingen wilt leren!
#6 “Trainen met voer is gewoon omkopen”
Logisch dat hij mee wil doen, als hij er eten voor krijgt. Toch? Of zit het anders?
Wat je ook doet, in de training wil je graag je paard nieuwe dingen leren, nieuwe uitdagingen aanbieden. Er is altijd een goede reden voor het paard om met je mee te doen en pogingen te wagen om uit te vinden wat je bedoelt. Je paard kan bijvoorbeeld wijken voor druk (van de zweep, stick, je touw, je energie), en dus meedoen om te ontsnappen aan meer druk. Hij wil voorkomen dat de situatie ongemakkelijk wordt en doet daarom vlot mee (R-).
Je paard kan ook meedoen omdat hij straf wil vermijden (P+), of om iets te behouden wat hij graag wil (zoals naar de wei mogen, P-)).
Én je paard kan nieuwe dingen leren, meedoen, omdat er iets te verdienen valt (R+). Als je moet kiezen: wat zou je dan de fijnste situatie vinden?
In de CLT training vertellen we je waarom we heel bewust kiezen voor de benadering van positieve bekrachtiging (R+). We vertellen je wat dat eigenlijk precies inhoudt en waarom dit níét gelijk staat aan omkopen. (Want ja, je kunt zéker ook omkopen met voedsel als je het op een manipulatieve manier inzet. Het is dus belangrijk dat je weet wat je doet!).
Als wij het kunnen…
Al deze overtuigingen komen ons méér dan bekend voor, zowel van onszelf als bij anderen. De ommezwaai naar werken met voedselbeloningen is voor ons een flink proces geweest. Daarom denken we dat we met zekerheid kunnen zeggen dat we je begrijpen als jij óók dit soort vooroordelen hebt.
Daarbij was het zeker niet altijd makkelijk om als ervaren trainer je weer een beginner te voelen, bij het werken vanuit een andere denkwijze. (Goed) trainen met voedsel is een kunst en echt geen makkelijke. Maar als wíj het kunnen…. kan jij het ook! 🙂 Doe je mee?
0 Reacties op "Beperkende overtuigingen over het werken met voedsel"