“Hij stopt vanzelf” – Waarom desensibiliseren we paarden?
Lang geleden had ik (Vera) een verzorgpaard van een jaar of 3. Het paard in kwestie (een Fries) was een heerlijke clown met een heel eigen karakter. Hij was wat onrustig, kon moeilijk stilstaan en niet veilig voetjes geven. Ik weet nog dat hij tijdens het poetsen alsmaar zijn benen door de houten omheining stak (geinig vond hij dat, dan moest ik het been er weer uithalen). Het was geen simpel paard en de eigenaresse kon er niks mee. Toch was ik gek op ‘m!
Ik was nog jong en had geen idee. Op een dag kwam er een trainer die hem eerst eens flink in de rondte joeg voor een “join-up” en ons leerde dat we een halstertouw om de benen moesten doen als we ze wilden oppakken. Het touw zat onder de koot door en als hij sloeg moesten we hard trekken en vasthouden, net zo lang totdat hij zich overgaf en het been stil liet hangen. Ook moesten we met een dummiehand van een gevulde handschoen aan een stok over het been gaan om hem te leren zijn been te geven. Hij mocht vooral niet leren dat we stopten met vragen als hij sloeg.
Waarom leggen we het hem niet gewoon uit?, dacht ik nog. Het verzorgen heeft niet lang geduurd, hier wilde ik weg! 😉 Inmiddels is dit gelukkig een dikke 15 jaar geleden.
De kennismaking met dit soort “horsemanship” heeft destijds veel indruk op me gemaakt, maar helaas zie ik het vandaag de dag ook nog veel gebeuren. Desensibiliseren met vlaggen en zwepen, een jong paard met zadel laten uitbokken en hem leren dat hij kan schoppen of rennen zoveel als hij wil, maar dat de mens uiteindelijk altijd wint. Maak je slim misbruik van het instinct van het paard, dan krijg je uiteindelijk een hele hoop van hem gedaan. De vraag is of dit ethisch is (antwoord: nee).
Wil jij dit anders aanpakken? En dan niet ‘dezelfde wijn in nieuwe vaten’, maar écht fundamenteel anders? Op zo’n manier dat je paard zelf meedoet aan de handeling, in plaats van dat je hem er met veel moeite van moet overtuigen het maar te accepteren? Van harte welkom! Onze Summer Proof Challenge! staat voor je klaar!
Deze training gaat specifiek over:
– Vliegenmasker
– Vliegenspray
– Vliegendeken
– Afspuiten met water
0 Reacties op "Waarom desensibiliseren we paarden?"