Angst bij buitenrijden/wandelen

Renske
  | 
14 november 2023

Menig paardenmens droomt denk ik – net als ik als klein paardenmeisje – over prachtige strand-/buitenritten met haar paard. Wapperende manen en in een heerlijk handgalopje en rustige stap uren door een mooie omgeving struinen. Het leek mij helemaal het einde! Maar veel paardeneigenaren ervaren juist heel erg veel angst bij het buitenrijden en/of buiten wandelen met hun paard. Soms is er zelfs al heel veel spanning op het erf of stal. 

Hoe ga je om met angst bij het buitenrijden en/of wandelen? In deze blog lees je wat jou gaat helpen om ontspannen en vol plezier en vertrouwen met je paard naar buiten te gaan! 

Want relaxt samen met je paard naar buiten kunnen gaan zorgt voor o.a.:

  • nieuwe prikkels/input (anders dan die uit de leefomgeving)
  • het (onbelast) opbouwen/onderhouden van conditie van mens en paard 
  • samen ontdekken en beleven 
  • creatief denken en trainen met ‘out of the box’ materialen/situaties uit de omgeving
  • oplossend vermogen ontwikkelen in nieuwe/andere situaties

Peentjes zweten

Mijn droom over super magische en ontspannen strandritten zonder zadel viel tamelijk snel aan diggelen. Binnen no time bleek namelijk dat ik buitenrijden op de manege alles behalve leuk vond. Ik voelde mij angstig op de paarden en we hadden inmiddels ook wat ongeplande sprintjes meegemaakt… 

Toen ik jaren later een eigen paard kocht, kwam er nog steeds niet veel terecht van mijn droom. Het was zelfs nog spannender dan op de manege. 

Lisa steigerde regelmatig, liep achteruit, wilde in een vliegende vaart terug naar huis of het lukte überhaupt niet om van stal weg te komen. 

Ook merkte ik dat Lisa veel minder handig was dan paarden van stalgenoten. Waar een ander paard tijdens een buitenrit met gemak een slootje door/over banjerde of een hellinkje af ging, moest ik Lisa telkens helpen om in evenwicht te blijven. Alsof ze een groot stuk lichaamsbewustzijn en zelfvertrouwen miste. 

Goedbedoelde adviezen

De meest voorkomende tips/adviezen van stalgenoten waren: 

  • ze moet zich niet zo aanstellen
  • ga er achterwaarts langs
  • laat haar wijken langs het enge 
  • geef been 
  • stap vooral niet af 

Herkenbaar…?

Ik begreep de tips, maar het voelde niet goed. We werden er al steeds zenuwachtiger van en dan moest ik Lisa ook nog eens harder aanpakken. Voor mijn gevoel was dit precies wat ik niet moest doen…

Wat dan wel?

Het heeft járen geduurd voordat ik ontspannen met Lisa naar buiten kon. Maar sinds een aantal jaar hebben we helemaal de smaak te pakken! Toen ik nog reed kon ik dan ook eindelijk mijn droom in vervulling laten gaan: een strandrit met mijn eigen paard. En het was fantastisch!

Maar als ik had geweten wat ik nu wist, hadden we waarschijnlijk een hele hoop struggles minder gehad… 

Heb jij angst bij het buitenrijden of buiten wandelen?

Mijn tips voor jou:

  1. Neem de spanning/stress/angst van jou en je paard serieus. Onderzoek waar dit vandaan komt. Denk bijvoorbeeld aan: verlatingsangst, eerdere traumatische/vervelende ervaringen buiten, pijn, niet passende huisvesting etc.

  2. Stop met grenzen overschrijden als je paard laat merken dat het (te) spannend is. Van het erf af gaan ís spannend en onnatuurlijk voor een paard en al helemaal als je dat in je eentje wil. Take it slow en luister vooral niet naar die goedbedoelde adviezen van stalgenoten.

  3. Leer beloningsgericht te trainen (R+). Hoe meer druk en moeten je op wandelen of buitenrijden legt, hoe meer stress, onzekerheid en gevaarlijke situaties er ontstaan.

  4. Ga met je paard in de bak aan de slag om lichaamsbewustzijn te trainen. Hoe lichaamsbewuster jouw paard is, hoe meer zelfvertrouwen hij ontwikkelt en hoe meer rust er zal ontstaan.

    Onze online training ‘Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen’ (CLT) is dé basis om veilig, vol vertrouwen en met veel plezier met je paard naar buiten te gaan. 

    Jullie leren allerlei nieuwe tools en oefeningen die je helpen bij, en in kunt zetten tijdens, (onverwachte) situaties die je buiten tegenkomt!

  5. Combineer onder andere kennis over kalmerende signalen, pauzemomenten, de spanningskaart (bepaal de groene, oranje en rode zone’s voor jouw paard in o.a. het leef- en wandelgebied) en CLT.

  6. Voor je het weet maken jullie samen de eerste ontspannen meters over het erf en daarbuiten! 


Kortom: ga serieus aan de slag om je paard voor te bereiden om samen van het erf te gaan zodat ook jullie met plezier en rust kunnen buitenrijden/wandelen! 

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Angst bij buitenrijden/wandelen"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 KuddeWerk - Powered by Maatos