Wat is grondwerk?

Renske
  | 
14 november 2023

De term ‘grondwerk’ is een breed begrip. Over het algemeen worden er verschillende ‘horsemanship’ (R-) oefeningen mee bedoeld waarbij je naast het paard staat. Deze oefeningen worden vaak gedaan ter voorbereiding op het rijden en zadelmak maken of ter gehoorzaameid. Denk aan: ‘gedragsregels’, cirkelen, schriktraining, paard uit je persoonlijke ruimte houden, voor-/achterhand verzetten en desensibilisatie.

Wij kijken hier net een beetje anders naar. Grondwerk omvat voor ons álles waarbij je naast je paard staat en we vinden het daarbij heel erg belangrijk om te kijken naar de manier waarop we dat doen. 

Grondwerk kan het trainen zijn voor/van: 

  • het geven van een wormenspuit, 
  • werken aan verlatingsangst, 
  • longeren, 
  • werken aan de hand, 
  • leren targetten, 
  • lichaamsbewustzijn trainen, 
  • trailerladen, 
  • ontspannen hoeven kunnen geven of vliegenspray op doen, 
  • een deken/dekje op de rug
  • ….

Je kunt het zo gek niet bedenken! 

Het begint met grondwerk

Wij ❤️grondwerk en zijn dan ook van mening dat het hier dan ook altijd begint! Ook rijtechnische problemen lossen we eerst vanaf de grond op. 

Het leuke van werken vanaf de grond is dat heel vaak het oorspronkelijke probleem zich ‘vanzelf’ oplost, of in ieder geval een stuk overzichtelijker wordt, door met verschillende (manieren van) grondwerkoefeningen aan de slag te gaan. 

Soms lijken deze oefeningen op het eerste oog helemaal niks met het probleem te maken te hebben, wat dan ook wel eens voor wat vragende blikken zorgt bij onze klanten (; 

Maar juist door stappenplannen/methoden los te laten en te doen wat er op dat moment nodig is, kun je vlot bij de kern van het probleem komen en op een duurzame en plezierige manier met het paard trainen. 

“Grondwerk is saai” – pardon?

Dan heb je zeker weten nog nooit kennisgemaakt met onze benadering van grondwerk! 

In paardenland denken we graag in hokjes en uitersten. Deze trainer traint volgens principes [x] en deze trainer is aanhanger van [x]. 

Wat nou als je allerlei tools van verschillende stromingen in je rugzak zou hebben en die precies op het juiste moment tevoorschijn kunt halen en zo je paard kunt helpen en trainen? Dat je precies doet waar je paard op dat moment behoefte aan heeft zodat er minder stress, angst of ‘afgeslotenheid’ is en juist meer plezier, motivatie en inspiratie?

R+ en R-

Om dat te kunnen heb je onder andere kennis nodig van het leerkwadrant. Hoe leren paarden eigenlijk? 

Heel kort door de bocht zijn de meest voorkomende trainingsmethoden om je paard iets te leren: R+ (positieve bekrachtiging) en R- (negatieve bekrachtiging). 

R+ = het toevoegen van iets fijns (voedselbeloning) nadat je gewenst gedrag hebt gemarkeerd met een speciaal geluid. Clickertraining. 

Je paard leert doordat hij weet dat er iets lekkers en leuks te verdienen valt. 

R- = het wegnemen van druk/iets vervelends (been geven, slingeren aan je touw) nadat je gewenst gedrag hebt gezien. Denk aan longeren, been geven om aan te draven, je paard een pas ‘om’ zetten. 

Je paard leert door te ontsnappen aan de druk/het vervelende. ‘Rust is de beloning’. 

Wil je hier alles over weten? Koop dan zeker het boek ‘Denkwerk’ van Inge Teblick. 

Interessant om hier dus eens over na te denken. Waar doet jouw paard het eigenlijk voor? 

Niet wat, maar hoe

Wij zijn oorspronkelijk met R- trainingstechnieken opgeleid en hebben later leren trainen met R+. Doordat we beide werelden kennen, kunnen we bewust een keuze maken wanneer we wat inzetten. Maar we kiezen inmiddels in 90% van de gevallen voor R+! 

Het paard leert hierbij namelijk totaal op een andere manier; er is veel meer plezier, begrip en oprechte zin in het trainen. En dat geldt ook voor de mens 😃

Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen (CLT)

Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen (CLT) is één van de dingen die je bij uitstek vanaf de grond kunt trainen. Het is een fantastisch leuke manier om het nuttige met het aangename te combineren en met R+ te leren trainen. 

De meeste paarden die in Nederland wonen, missen lichaamsbewustzijn. Zij wonen op vlakke ondergronden en worden onvoldoende voorzien in hun oerbehoefte om bijvoorbeeld te klimmen en te klauteren. Hierdoor mist het paard het oervertrouwen in zijn lijf wat zich uit in stress, ‘lompheid’, struikelen en angst. Het paard voelt zich onveilig in zijn eigen lijf.

Het is daarom noodzakelijk dat wij lichaamsbewustzijn met onze paarden trainen zodat het paard zich vertrouwd voelt in zijn lijf en er rust en plezier ontstaat. 

Dus ga je voor: 

Weinig lichaamsbewustzijn = weinig zelfvertrouwen = stress!

OF

Veel lichaamsbewustzijn = veel zelfvertrouwen = rust!

Kies je voor de onderste? Sluit je vandaag nog aan bij de ‘CLT-familie’ en stap in in onze online training over Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen (CLT)!

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Wat is grondwerk?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 KuddeWerk - Powered by Maatos