Je wilt in de toekomst graag rijden op je jonge paard. Misschien ben je aan het oriënteren op een fijne manier van zadelmak maken en inrijden. Dan heb je vast al gemerkt dat er oneindig veel opties, methodes en trainers zijn. En, dat iedereen in je omgeving een andere mening heeft. Hoe kies je wat past bij jou en je jonge paard?
Als (revalidatie-)trainers, instructeurs en therapeuten zien wij vaak problemen die hun oorsprong vinden in de periode dat het paard werd ingereden. Het oplossen van zo’n probleem kost altijd veel meer tijd, geld en energie kost het probleem simpelweg niet laten ontstaan. We nemen je graag mee in hoe wij vanuit het Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen (CLT) tegen zadelmak maken en inrijden aankijken!
Inbreken
Zo lang als mensen op paarden rijden, zo lang weten we dat paardrijden tegen het natuurlijke instinct van het paard in gaat. Daarom zijn er door de eeuwen heen legio manieren bedacht hoe men het paard kon onderwerpen aan de wil van de mens. Deze methodes liegen er niet om en zijn er meestal op gericht om ‘de wil van het paard te breken’. In het Engels wordt daarom nog altijd gesproken over breaking the horse (in), wanneer zadelmak maken of inrijden wordt bedoeld.
Domineren = gehoorzamen
Hoezeer we ook graag willen geloven dat zulke praktijken vandaag de dag niet meer voorkomen: het domineren en onderwerpen van het paard vindt vandaag de dag nog op grote schaal plaats. Sinds de opkomst en populariteit van de Natural Horsemanship-cowboys leeft het idee dat het paardvriendelijker is om bij het inbreken de lichaamstaal van het paard te gebruiken, en hem door middel van dominerend grondwerk te laten wijken voor jouw druk.
Het idee hierachter is dat zodra het paard moet accepteren dat jij als mens zijn meerdere bent (de dominantietheorie), hij je zal gehoorzamen. Het paard rondjagen, een zadel opleggen, op zijn rug gaan zitten, het is allemaal mogelijk als het paard leeft in de veronderstelling dat meewerken de weg van de minste weerstand is. Jij bent de baas.
De illusie van controle
In onze praktijk zien wij dagelijks de problemen die door de dominantie aanpak veroorzaakt worden en gelukkig zijn er steeds meer mensen die er vragen over gaan stellen. Is het écht nodig dat het paard eerst gedomineerd moet worden voordat ik er veilig op kan en hem zadelmak kan maken? Is het voor ons niet ook veiliger als het paard zichzélf veilig voelt, en hoe bereik je dat dan?
Zo logisch is het namelijk niet, dat veiligheid voortvloeit uit controle en dominantie. Na verloop van tijd ontstaan er vaak problemen zoals staken, protesteren, bokken, steigeren, wegrennen of veelvuldig schrikken.
Om nog maar niet te spreken over de fysieke problemen die ontstaan uit de stress waar deze paarden mee rondlopen. Klachten als kissing spines, artrose en kreupelheden kunnen hiervan een logisch gevolg zijn.
Durf jij het anders te doen?
Wat een ellende zeg! Gelukkig kan het ook anders. Waar sta je voor? Ben jij die eigenwijze ruiter die haar hoofd boven het maaiveld durft te steken?
Begin bij het begin: echte veiligheid
Ten eerste is veiligheid de basis van leervermogen. Om je paard op een effectieve en prettige manier nieuwe dingen te leren, is het dus noodzakelijk dat hij zich diepgaand veilig voelt. Niet alleen bij jou, maar eerst en vooral in zijn EIGEN LIJF. Hiervoor geldt de formule: Lichaamsbewustzijn = zelfvertrouwen = rust = leervermogen.
Een prooi- en vluchtdier moet diepgaand kunnen vertrouwen op zichzelf en zijn eigen lichaam om hem veilig te houden. Laat dat nou net zijn waar het onze paarden veelal aan ontbreekt. De realiteit voor veel van onze paarden is dat ze (zeer) weinig lichaamsbewustzijn hebben, waardoor te weinig zelfvertrouwen en de latente stress van een constante innerlijke alarmbel. Dit wil je voor jouw jonge paard echt anders aanpakken, als basis voor zijn verdere leven.
Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen (CLT) biedt je alle benodigde inzichten, uitleg en oefeningen om je jonge paard een goede, eigenzinnige, vrolijke start te geven!
Van vermijden naar verdienen
Ten tweede is een trainingsmethode waarbij wordt gewerkt vanuit wijken voor druk (pressure & release) een belangrijke oorzaak van stress. Het paard wordt in zijn vluchtinstinct getriggerd en handelt dus vanuit zijn oer instinct. Overleven en ongemak, pijn en angst vermijden.
Omgekeerd, wanneer we paarden juist stimuleren in hun wil om te leren en puzzelen, hun plezier om nieuwe dingen te ontdekken en iets fijns te verdienen, gaat de focus de andere kant op. Op die manier help je je paard een stevige, gezonde basis en een positieve mindset te creëren. Hiervoor maak je gebruik van positieve bekrachtiging (R+).
Waar begin je?
Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen (CLT) biedt je concrete, haalbare en toepasbare oefeningen om samen met jouw (jonge) paard te doen. De combinatie van lichaamsbewustzijn ontwikkelen en werken met positieve bekrachtiging is in onze ogen een onwijs effectieve aanpak. En het is ook nog super leuk om te doen!
Wil je jouw paard de beste (her-)start geven met rijden? Start dan met Creatief Lichaamsbewustzijn Trainen en maak het opzadelen, inparkeren voor een krukje, sturen en rijden onderdeel van deze positieve training. Rijden is een puntje op de i als de voorbereiding en de mindset klopt! Zadelmak maken of inrijden hoeft helemaal niet spannend, risicovol of gevaarlijk te zijn. Veel plezier!
0 Reacties op "Zadelmak maken zonder angst "